Van Basco midiplayer

Midi afspelen

De oefenbestanden op onze website zijn van het type "midi". Die kun je op je computer, ipad of smartphone afspelen. De meeste muziekspelers kunnen echter niet een bepaalde stem harder zetten, transponeren, of de snelheid verlagen. Daarvoor heb je een beter speler nodig, zoals VanBasco’s Karaoke Player voor Windows, Sweetmidi voor Apple of Midi Clef voor Android.

 

Hieronder enkele tips voor Windows.

 

Hoe kom ik aan de Van Basco-speler?

Deze speler kun je gratis downloaden van www.vanBasco.com . Kies dan de Karaokespeler. Download het bestand naar je eigen PC.

 

Hoe kan ik de Van Basco-speler installeren?

Klik op het bestand vkaraoke.exe en volg de aanwijzingen. De speler wordt nu geïnstalleerd en zal zich voortaan automatisch openen bij het aanklikken van een midi-bestand.

 

Hoe kan ik een oefenbestand downloaden?

Klik met de rechtermuisknop op het betreffende oefenbestand en kies dan voor Opslaan als. Kies een map waarin je de oefenbestanden wilt bewaren.


Hoe gebruik ik de Van Basco-speler?

(Dubbel)klik in Windows verkenner of op de Website op het bestand dat je wilt openen. Van Basco opent dan automatisch.

Een andere methode is om het van Basco programma te starten vanuit het startmenu en in Van Basco de playlist te openen. Kies in de Van Basco-speler rechtsboven in de playlist de map waarin je de oefenbestanden hebt opgeslagen. Kies daarna het bestand dat je wilt afspelen, en klik op de Add-knop ernaast. Nu wordt dat bestand zichtbaar in het linker venster van de playlist. Klik erop en het afspelen begint.

Nu kun je je eigen partij op de voorgrond halen terwijl andere partijen zachter klinken. Dat moet je wel zelf instellen. In het venster Output zie je een rij van stemmen (partijen) onder elkaar. Links naast elke stem zijn 2 vakjes. Als je op een van de linker vakjes klikt wordt die stem uitgezet (het vakje wordt dan rood). Als je op het rode vakje klikt gaat die stem aan (en het vakje wordt weer donker). Als je op een van de rechter vakjes klikt wordt die stem op flinke sterkte weergegeven (het vakje is dan blauw), terwijl tegelijk alle andere stemmen zachter kinken.

Zet dus alle vakjes op donker, behalve die van je eigen stem (sopraan 1, bijvoorbeeld), daarvan maak je het vakje blauw. Je hoort nu je eigen stem op de voorgrond en alle andere stemmen op de achtergrond.

Het is natuurlijk een goede oefening om – nadat je je eigen stem hebt gestudeerd – alle stemmen even hard te zetten en dan je eigen stem mee te zingen. Nog een stapje verder is alle stemmen aan, behalve je eigen stem. Die zing je er zelf bij!

Je kunt ook de snelheid van afspelen nog instellen in het venster Control. Je kunt zelfs de toonhoogte nog veranderen met de Key-regelaar in het venster Control. De “Output” venster laat de noten, het volume en de instrumenten zien. Het “Piano” venster laat noten op een groot piano keyboard zien.

Ten slotte zijn er nog wat handige toetsen op het toetsenbord. De Spatiebalk werkt als pauze-knop. Nog een keer spatie hervat het spelen. De pijltjestoetsen links en rechts spoelen de muziek achteruit resp. vooruit.