Lassus en de levenden

Zondagmiddag 26 maart 2017 om 15.30 in de Doopsgezinde kerk aan de Wolweverstraat 9 in Zwolle, geeft Convocaal een concert waarin de muziek van Lassus centraal staat. We zingen psalm 102, een van de zeven boetepsalmen, een lange psalm, op de prachtig gecomponeerde muziek van Lassus.

Roland de Lassus, Orlando di Lasso, Orlandus Lassus leefde in de 16e eeuw en was één van de grootste componisten uit zijn tijd. De boetepsalm is gecomponeerd voor vijfstemmig koor. In de door elkaar gevlochten melodielijnen van de verschillende stemmen klinken de beelden en emoties uit de psalmen op een indringende wijze door.

We hebben de boetepsalm opgedeeld in drie delen, en wij wisselen deze delen af met werken van de nog levende componisten Ola Gjeilo, James MacMillan en Daniel Elder  èn de in 2013 overleden John Tavener.

Ook in deze, vier eeuwen jongere, muziek gaat het om indringende verklanking van uiteenlopende emoties. Verstilde harmonieuze klanken bij teksten over intense natuurbeleving; dramatische dissonanten bij teksten over de verschrikkingen van de eerste wereldoorlog.

Muziek die ontroert, muziek die blij maakt, muziek die misschien een traan zal doen vloeien, halverwege tussen Carnaval, Aswoensdag en Pasen.

 

Geen reacties meer mogelijk.