Masterclass

Van veel liederen die we zingen is de componist al decennia  geleden overleden, soms al eeuwen. Hoe bijzonder is het dan om met de componist in gesprek te gaan over zijn lied en over de manier waarop wij het zingen.

12 november was Sir James MacMillan op bezoek in Zwolle, als hoofdgast op zijn festival. Zes koren zongen¬† liederen van hem. Het nieuwe lied ter ere van het 800 jarig bestaan van de orde van de Dominicanen wordt ‘s avonds gezamenlijk door alle zes koren gezongen.

‘s morgens hebben we een half uur met Sir James. We zingen ‘Think of how God loves you’ en de ‘Canticle of Zachariah’ . MacMillan legt uit dat het eerste lied geschreven is voor een klein kerkkoor, ter gelegenheid van een doop, de doop van zijn kleinkind. Het lied bestaat uit een antifoon en een eenstemmig lied. We zingen het eenstemmige lied met het hele koor, maar volgens MacMillan hoeft dat niet. En de antifoon mag wel wat ‘scherper’ wat krachtiger gezongen worden. Als we zijn suggesties opvolgen klinkt het inderdaad beter.

De Canticle is een uitdagend lied. Met veel wisselingen in toonsoort en ritme. Een aandachtspunt voor ons is de klinker. De Engelsen, en zeker de Schotten spreken de klinkers scherper uit, dan wij Nederlanders.

img_7568

Geen reacties meer mogelijk.