Impressie concert Ontmoetingen

Door Foekje Dijk

Een lenteconcert met een geduchte concurrent: het prachtige voorjaarsweer!

Ondanks de prima PR campagne en het fraai vormgegeven affiche van de aankondiging van het concert van de beide koren ‘On y Chante’ en ‘ Convocaal’,  lonkte het voorjaarsweer mensen kennelijk sterker naar buiten, dan naar een lenteconcert binnen. Een complete misvatting. In de Grote Kerk van Dalfsen kwam een prachtige ontmoeting tot stand van klank, kleur en zangculturen.

Een kleine greep uit een wonderschoon concert waarvan de toon meteen letterlijk werd gezet door een gezamenlijk optreden van de beide koren, met een gevoelig, maar bijna onuitsprekelijk koorstuk van Jean Sibelius. Convocaal nam hierna de klank over met ‘Tundra’ van O. Gjeilo waar de letterlijke tekst een prachtig muzikale vertolking kreeg. Deze zelfde componist werd door beide koren uitgezongen in ‘Seasons’ , waarbij fluitiste Eline Meijer veelbelovende, warme klanken uit haar dwarsfluit toverde.

On-Y-Chante kondigde lieflijk het voorjaar aan met ‘Dobru noc’, een traditioneel Tsjechisch lied. In het ‘Felice Primavera’ van C. Gesualdo werd vervolgens juichend de lente binnengehaald door Convocaal.

Na een zonnige pauze aan ‘De Overkant’ werd door dirigent Coert Bremmers een stilte van kristal hoorbaar gemaakt op de Gemshoorn. Adembenemende klanken, die zacht werden overgenomen door de mannen van beide koren.

Wat moet er verder nog meer van gezegd worden. De Monteverdiaanse lentedissonanten zweefden zinderend door een zonovergoten kerk, het ‘Gala del dia’ werd ingesponnen door het sprankelend spel van pianiste Bernadette van Agt.
Kortom, een waar feest van ontmoetingen in klank, kleur en zangcultuur.

Geen reacties meer mogelijk.