Brengen wij een taal met ons mee

“Brengen wij een taal met ons mee uit het noorden”, zo eindigt een van de madrigalen die wij nu instuderen. Een Nederlandstalig madrigaal van Maarten van den Elzen, op muziek van Andries Clement.

Het is even stil geweest rond Convocaal. We hadden een paar drukke jaren achter de rug, met veel grote en kleine optredens. We kregen steeds meer het idee dat we achter onze staart aan renden. Het ene concert was nog niet afgerond of we waren al weer bezig met de volgende. Liederen zaten er nog niet goed in, niet iedereen kende de partij even goed.

We hebben een time out ingelast, en zijn druk aan het studeren gegaan met oud en nieuw repertoire. Enkele madrigalen van Maarten (volgens de taal-georiënteerden) of enkele madrigalen van Clement (volgens de muziek-georiënteerden). Maar ook madrigalen van Palestrina, Gibbons, de Klerk, Morley en nog vele anderen. Een bonte mix van mooie liederen, met soms melancholische teksten over liefde en verdriet.

Een zin die mij steeds weer door het hoofd spookt is “de taal van het noorden”. Het zou passen als we Scandinavische of Finse madrigalen zouden zingen. We hebben ooit eens mooie muziek van Jaakko Mäntyjärvi uit Finland gezongen. Maar het merendeel wat we nu instuderen is Nederlands, Frans of Italiaans.

Op ons eerstvolgende concert op 18 mei 2014 in de Basiliek van Zwolle, brengen wij een taal voor u mee uit het zuiden.

Geen reacties meer mogelijk.