Sir James MacMillan

Lekendominicaan Sir James MacMillan is in Engeland een vooraanstaand componist. Ook op het Europees vasteland raakt hij steeds meer bekend. In 2014 vond de première plaats van zijn Lukaspassie in het Concertgebouw Amsterdam. Ook voor kamerkoren en kerkmuziek is MacMillan van grote betekenis. Als kerkmusicus is hij verbonden aan de dominicaanse parochie in Glasgow.

Op 12 november komt MacMillan naar Zwolle voor een uniek concert. Ter gelegenheid van 800 jaar Dominicanen heeft hij een speciale compositie geschreven, deze zal ‘s avonds worden uitgevoerd.

Zes koren voeren ieder werken uit van MacMillan:

  • Convocaal  olv Coert Bremmers
  • Overijssels Kamerkoor olv Eugene van Boheemen
  • Michaelscantorij olv Toon Hagen
  • Apeldoorns Vocaal Ensemble olv Thea Endedijk
  • Aquinokoor olv Erik Korterink
  • Musica Vocalis olv Raghna Wissink

Tussen de koorwerken door hoort u instrumentale intermezzo’s met kamermuziek van MacMillan. Deze worden gespeeld door Else de Boer (cello), Toon Hagen (orgel), Paula Hopster (piano), Alieke Jonkman (trompet), Anouk Meijer (cello) en Kevin Visser (klarinet).

Voorafgaand aan het concert krijgen de koren een masterclass van Sir James MacMillan. Deze masterclass is toegankelijk voor publiek in passe-partout met het concert. Voor mensen met een pass-partout is er van 12:30 tot 13:30 uur een lunchconcert verzorgd door studenten van ArtEZ.

Concert: zaterdag 12 november / 20.00 uur

kosten: € 15,-

Masterclass: zaterdag 12 november / 09:00 – 15:00 uur

passe-partout concert en masterclass:  € 20,-

Klik hier om de kaarten te bestellen

macmillan

 

Dit festival is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, De Gasthuizen, Stichting Carolus Borromeus, KCZB en Stichting het Hervormd Weeshuis.

 

Zie ook: Collegetour Sir James MacMillan enThemaviering Sir James MacMillan

In het voorprogramma van het NKK

Convocaal treedt op in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor op 5 november in de Grote Kerk in Zwolle. Het Nederlands Kamerkoor brengt dan de wereldpremière van het stuk “72 angels” van de componist Lera Auerbach.

Lera Auberbach (1973) is componist en beeldend kunstenaar. Ze combineert volkse melodieën moeiteloos met een klassieke compositiestijl. Werken die gemakkelijk in het gehoor liggen, maar nooit kitsch klinken. Voor Auerbach is 72 angels een hoogtepunt; ze heeft jaren naar deze compositie toegewerkt. Het Nederlands Kamerkoor en de vier hemelse saxofoons van het Raschèr Saxophone Quartet brengen de wereldpremière, waar reikhalzend naar wordt uitgekeken.

Het optreden van Convocaal in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor komt voort uit het project “Zingen doe je samen!“, een educatieprogramma van het NKK speciaal gericht op amateurkoren. Naast een optreden in het voorprogramma maakt ook coaching door een lid van het NKK deel uit van dit project. Convocaal maakt hier graag gebruik van.

Informatie:
Zaterdag 5 november
Grote Kerk Zwolle
het voorprogramma begint om 19.45
het concert van het NKK om 20.15

Convocaal zal werken van John Tavener, James MacMillan en Ola Gjeilo uitvoeren.

72_angels_nederlands_kamerkoor_2016

Voor meer informatie en kaartverkoop voor het concert van 5 november zie https://zwolsetheaters.nl/programma/nederlands-kamerkoor-72-angels

 

 

Impressie concert Ontmoetingen

Door Foekje Dijk

Een lenteconcert met een geduchte concurrent: het prachtige voorjaarsweer!

Ondanks de prima PR campagne en het fraai vormgegeven affiche van de aankondiging van het concert van de beide koren ‘On y Chante’ en ‘ Convocaal’,  lonkte het voorjaarsweer mensen kennelijk sterker naar buiten, dan naar een lenteconcert binnen. Een complete misvatting. In de . . . → Lees meer: Impressie concert Ontmoetingen

Ontmoetingen

“Ontmoetingen”, is de titel van het programma, dat ‘On y Chante’ en ‘Convocaal’ op 9 en 10 april brengen, en deze titel kan op verschillende manieren worden bezien.

Twee koren ontmoeten elkaar, elk met hun eigen historie, hun eigen klank en hun eigen cultuur. Wat ze – op voorhand – delen is de liefde voor . . . → Lees meer: Ontmoetingen

Convocaal zingt beestachtig

Zaterdag 12 maart organiseert de Zwolse zangraad weer het jaarlijks festival “Zwolle zingt”, met dit jaar als thema “Zwolle zingt beestachtig”. Er zullen in drie zalen parallel 18 kooroptredens zijn: in de Hemminkzaal en Dommerholtzaal van Theater Odeon en in de Lutherse kerk aan de overkant van de Blijmarkt. De deelnemende koren laten iets uit hun repertoire . . . → Lees meer: Convocaal zingt beestachtig

Kerst

dit jaar werkt Convocaal mee aan een kerstconcert in het Isala ziekenhuis in Zwolle.

voor meer informatie Zie de website van Isala

 

Winter and the birds

Winter doth come at the close of the year and the birds fly away. The earth is asleep whilst the air doth weep snowflakes all the year. Wise men tell us in their wisdom: ‘Birds bid us goodbye, frightened by the stormy weather and the wintry sky’.

Birds fly away at the close of the . . . → Lees meer: Winter and the birds

Concert Nature Sings

Convocaal zingt op 15 november a.s. over natuur en seizoenen; vogels, bloemen, stromende beekjes en de maanverlichte nacht. Deze thema’s worden verbeeld in teksten, veelal gedichten, die door de componisten die we laten horen getoonzet zijn. Soms verstild, soms uitbundig; soms in melodieën die je zo zou kunnen meezingen en soms harmonieën en dissonanten die . . . → Lees meer: Concert Nature Sings

Speyer (Rheinland-Pfalz), zondagochtend vroeg…

Ergens hoog in de klokkentoren van de Dom beginnen een paar kleine klokken te luiden. Op het eerste gehoor een oproep om ter kerke te gaan voor de metten, maar de goed verstaander hoort een verzoek om hulp, want ook bij het luiden van de klokken maken vele handen licht werk. Even later (vier maten) . . . → Lees meer: Speyer (Rheinland-Pfalz), zondagochtend vroeg…

Convocaal

Convocaal is een kamerkoor bestaande uit ongeveer 25 leden. Het repertoire is klassiek en zeer gevarieerd. We zingen werken uit alle periodes vanaf de 17e eeuw en zowel wereldlijke als geestelijk muziek. De meeste uitvoeringen zijn a capella.

Eénmaal per jaar verzorgen we een eigen concert; daar tussendoor verzorgen we kleinere optredens.

We repeteren elke . . . → Lees meer: Convocaal