Zwolle zingt 2018

Convocaal zingt zaterdag 17 februari 2018 weer mee met Zwolle Zingt. Dit jaar is het thema “Vrouwelijke componisten”. We zingen een lied van de Zwolse componiste en gitariste Annette Kruisbrink, en een prachtig lied van Brigit de Klerk op een tekst van Frederik van Eeden (of is het een prachtige tekst van Frederik van Eeden, van muziek voorzien door Brigit de Klerk?).

U kunt ons horen om 14.00 in de foyer van het Papenstraattheater.

Om 15.00 uur geeft onze dirigent Coert Bremmers een lezing over vrouwelijke componisten door de eeuwen heen, geïllustreerd door korte optredens van enkele koren.

Het korenfestival  “Zwolle zingt!” vindt plaats op zaterdag 17 februari 2018 van 9.00-17.00 uur in theater Odeon. Er zullen drie zalen parallel in gebruik zijn: de Hemmink- en Dommerholtzaal en (de foyer van) het Papenstraatheater. Hierdoor is er ruimte voor 31 kooroptredens! De toegangsprijs voor niet-deelnemers bedraagt slechts 3 euro. Voor jeugd tot 18 jaar is de toegang gratis.

 

Lassus en de levenden

Zondagmiddag 26 maart 2017 om 15.30 in de Doopsgezinde kerk aan de Wolweverstraat 9 in Zwolle, geeft Convocaal een concert waarin de muziek van Lassus centraal staat. We zingen psalm 102, een van de zeven boetepsalmen, een lange psalm, op de prachtig gecomponeerde muziek van Lassus.

Roland de Lassus, Orlando di Lasso, Orlandus Lassus leefde in de 16e eeuw en was één van de grootste componisten uit zijn tijd. De boetepsalm is gecomponeerd voor vijfstemmig koor. In de door elkaar gevlochten melodielijnen van de verschillende stemmen klinken de beelden en emoties uit de psalmen op een indringende wijze door.

We hebben de boetepsalm opgedeeld in drie delen, en wij wisselen deze delen af met werken van de nog levende componisten Ola Gjeilo, James MacMillan en Daniel Elder  èn de in 2013 overleden John Tavener.

Ook in deze, vier eeuwen jongere, muziek gaat het om indringende verklanking van uiteenlopende emoties. Verstilde harmonieuze klanken bij teksten over intense natuurbeleving; dramatische dissonanten bij teksten over de verschrikkingen van de eerste wereldoorlog.

Muziek die ontroert, muziek die blij maakt, muziek die misschien een traan zal doen vloeien, halverwege tussen Carnaval, Aswoensdag en Pasen.

 

Zwolle zingt hemels

11 februari is er weer het jaarlijkse Zwolle Zing. Dit jaar in de Grote Kerk in het centrum van Zwolle. Convocaal zingt om 11.45 in de consistorie. Voor het volledige programma zie http://www.zwolle-zingt.nl/page/programma

 

Masterclass

Van veel liederen die we zingen is de componist al decennia  geleden overleden, soms al eeuwen. Hoe bijzonder is het dan om met de componist in gesprek te gaan over zijn lied en over de manier waarop wij het zingen.

12 november was Sir James MacMillan op bezoek in Zwolle, als hoofdgast op zijn festival. . . . → Lees meer: Masterclass

Voorprogramma en 72 engelen

De zaal zit vol. Het is kwart voor acht, en het concert van het Nederlands Kamerkoor begint pas over een half uur. We verzorgen het voorprogramma van het beroemdste koor van Nederland, in het kader van “Zingen doe je samen”. Ik was nog bang dat het publiek al pratend binnen zou komen, en niets . . . → Lees meer: Voorprogramma en 72 engelen

Sir James MacMillan

Lekendominicaan Sir James MacMillan is in Engeland een vooraanstaand componist. Ook op het Europees vasteland raakt hij steeds meer bekend. In 2014 vond de première plaats van zijn Lukaspassie in het Concertgebouw Amsterdam. Ook voor kamerkoren en kerkmuziek is MacMillan van grote betekenis. Als kerkmusicus is hij verbonden aan de dominicaanse parochie in Glasgow.

Op . . . → Lees meer: Sir James MacMillan

In het voorprogramma van het NKK

Convocaal treedt op in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor op 5 november in de Grote Kerk in Zwolle. Het Nederlands Kamerkoor brengt dan de wereldpremière van het stuk “72 angels” van de componist Lera Auerbach.

Lera Auberbach (1973) is componist en beeldend kunstenaar. Ze combineert volkse melodieën moeiteloos met een klassieke compositiestijl. Werken . . . → Lees meer: In het voorprogramma van het NKK

Impressie concert Ontmoetingen

Door Foekje Dijk

Een lenteconcert met een geduchte concurrent: het prachtige voorjaarsweer!

Ondanks de prima PR campagne en het fraai vormgegeven affiche van de aankondiging van het concert van de beide koren ‘On y Chante’ en ‘ Convocaal’,  lonkte het voorjaarsweer mensen kennelijk sterker naar buiten, dan naar een lenteconcert binnen. Een complete misvatting. In de . . . → Lees meer: Impressie concert Ontmoetingen

Ontmoetingen

“Ontmoetingen”, is de titel van het programma, dat ‘On y Chante’ en ‘Convocaal’ op 9 en 10 april brengen, en deze titel kan op verschillende manieren worden bezien.

Twee koren ontmoeten elkaar, elk met hun eigen historie, hun eigen klank en hun eigen cultuur. Wat ze – op voorhand – delen is de liefde voor . . . → Lees meer: Ontmoetingen

Convocaal zingt beestachtig

Zaterdag 12 maart organiseert de Zwolse zangraad weer het jaarlijks festival “Zwolle zingt”, met dit jaar als thema “Zwolle zingt beestachtig”. Er zullen in drie zalen parallel 18 kooroptredens zijn: in de Hemminkzaal en Dommerholtzaal van Theater Odeon en in de Lutherse kerk aan de overkant van de Blijmarkt. De deelnemende koren laten iets uit hun repertoire . . . → Lees meer: Convocaal zingt beestachtig