Masterclass

Van veel liederen die we zingen is de componist al decennia  geleden overleden, soms al eeuwen. Hoe bijzonder is het dan om met de componist in gesprek te gaan over zijn lied en over de manier waarop wij het zingen.

12 november was Sir James MacMillan op bezoek in Zwolle, als hoofdgast op zijn festival. Zes koren zongen  liederen van hem. Het nieuwe lied ter ere van het 800 jarig bestaan van de orde van de Dominicanen wordt ’s avonds gezamenlijk door alle zes koren gezongen.

’s morgens hebben we een half uur met Sir James. We zingen ‘Think of how God loves you’ en de ‘Canticle of Zachariah’ . MacMillan legt uit dat het eerste lied geschreven is voor een klein kerkkoor, ter gelegenheid van een doop, de doop van zijn kleinkind. Het lied bestaat uit een antifoon en een eenstemmig lied. We zingen het eenstemmige lied met het hele koor, maar volgens MacMillan hoeft dat niet. En de antifoon mag wel wat ‘scherper’ wat krachtiger gezongen worden. Als we zijn suggesties opvolgen klinkt het inderdaad beter.

De Canticle is een uitdagend lied. Met veel wisselingen in toonsoort en ritme. Een aandachtspunt voor ons is de klinker. De Engelsen, en zeker de Schotten spreken de klinkers scherper uit, dan wij Nederlanders.

img_7568

Voorprogramma en 72 engelen

De zaal zit vol. Het is kwart voor acht, en het concert van het Nederlands Kamerkoor begint pas over een half uur. We verzorgen het voorprogramma van het beroemdste koor van Nederland, in het kader van “Zingen doe je samen”. Ik was nog bang dat het publiek al pratend binnen zou komen, en niets van onze mooie muziek zou horen. We stonden in Zwolle dan wel op de affiches, maar de aanvangstijd stond steevast op 20.15.
De zaal zit vol. Twee technische dames van het NKK houden de spanning er nog even in, door op het podium, op het laatste moment, op relaxte wijze, de batterijen van de leeslampjes te vervangen.

20161105_195102

Dan mogen we eindelijk beginnen. De kerk, de Grote of Sint Michaelskerk van Zwolle, zit vol. We staan in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor en we genieten ervan. De tijd vliegt voorbij, en voor mijn gevoel zingen we vlekkeloos. Al die kleine vergissingen tijdens de repetities blijven weg. We zingen 2 stukken van MacMillan, een lied van Tavener en een van Gjeilo. Moderne muziek dat wondermooi klinkt in deze eeuwenoude kerk. In de gewelven luisteren engelen mee en geven onze klank terug als fluisterende echo’s.
En dan is het voorbij. Applaus. We gaan af, op weg naar onze gereserveerde plaatsen voor het concert van het NKK.

Een koor, een saxofoon kwartet en 72 engelen. De namen van 72 engelen komen voorbij in een uur en veertig minuten. Negentig seconden per engel, zo ongeveer. Het effect is vervreemdend. Mooie melodische muziek, afgewisseld met schrille klanken, scheurende saxofoons, sonore klanken, gefluisterde klanken, ijle tonen van de sopraansaxofoon, het schorre hoesten van de bassaxofoon. Elke engel heeft haar eigen stem. Als ik op mijn horloge kijk is er al anderhalf uur voorbij. Het einde kondigt zich aan als alle 72 namen gereciteerd worden door de bas. De muziek dooft langzaam uit. Daarna blijft het muisstil. Niemand beweegt.

Wauw.

Sir James MacMillan

Lekendominicaan Sir James MacMillan is in Engeland een vooraanstaand componist. Ook op het Europees vasteland raakt hij steeds meer bekend. In 2014 vond de première plaats van zijn Lukaspassie in het Concertgebouw Amsterdam. Ook voor kamerkoren en kerkmuziek is MacMillan van grote betekenis. Als kerkmusicus is hij verbonden aan de dominicaanse parochie in Glasgow.

Op . . . → Lees meer: Sir James MacMillan

In het voorprogramma van het NKK

Convocaal treedt op in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor op 5 november in de Grote Kerk in Zwolle. Het Nederlands Kamerkoor brengt dan de wereldpremière van het stuk “72 angels” van de componist Lera Auerbach.

Lera Auberbach (1973) is componist en beeldend kunstenaar. Ze combineert volkse melodieën moeiteloos met een klassieke compositiestijl. Werken . . . → Lees meer: In het voorprogramma van het NKK

Impressie concert Ontmoetingen

Door Foekje Dijk

Een lenteconcert met een geduchte concurrent: het prachtige voorjaarsweer!

Ondanks de prima PR campagne en het fraai vormgegeven affiche van de aankondiging van het concert van de beide koren ‘On y Chante’ en ‘ Convocaal’,  lonkte het voorjaarsweer mensen kennelijk sterker naar buiten, dan naar een lenteconcert binnen. Een complete misvatting. In de . . . → Lees meer: Impressie concert Ontmoetingen

Ontmoetingen

“Ontmoetingen”, is de titel van het programma, dat ‘On y Chante’ en ‘Convocaal’ op 9 en 10 april brengen, en deze titel kan op verschillende manieren worden bezien.

Twee koren ontmoeten elkaar, elk met hun eigen historie, hun eigen klank en hun eigen cultuur. Wat ze – op voorhand – delen is de liefde voor . . . → Lees meer: Ontmoetingen

Convocaal zingt beestachtig

Zaterdag 12 maart organiseert de Zwolse zangraad weer het jaarlijks festival “Zwolle zingt”, met dit jaar als thema “Zwolle zingt beestachtig”. Er zullen in drie zalen parallel 18 kooroptredens zijn: in de Hemminkzaal en Dommerholtzaal van Theater Odeon en in de Lutherse kerk aan de overkant van de Blijmarkt. De deelnemende koren laten iets uit hun repertoire . . . → Lees meer: Convocaal zingt beestachtig

Kerst

dit jaar werkt Convocaal mee aan een kerstconcert in het Isala ziekenhuis in Zwolle.

voor meer informatie Zie de website van Isala

 

Winter and the birds

Winter doth come at the close of the year and the birds fly away. The earth is asleep whilst the air doth weep snowflakes all the year. Wise men tell us in their wisdom: ‘Birds bid us goodbye, frightened by the stormy weather and the wintry sky’.

Birds fly away at the close of the . . . → Lees meer: Winter and the birds

Concert Nature Sings

Convocaal zingt op 15 november a.s. over natuur en seizoenen; vogels, bloemen, stromende beekjes en de maanverlichte nacht. Deze thema’s worden verbeeld in teksten, veelal gedichten, die door de componisten die we laten horen getoonzet zijn. Soms verstild, soms uitbundig; soms in melodieën die je zo zou kunnen meezingen en soms harmonieën en dissonanten die . . . → Lees meer: Concert Nature Sings