O magnum mysterium

O groot mysterie
en prachtig sacrament,
dat dieren de pasgeboren Heer mogen zien
liggend in een kribbe!

Een oude tekst waarop een groot aantal componisten een melodie heeft gecomponeerd. In ons kerstconcert op 16 december zingen we er drie. Twee oude 16e eeuwse melodieën van William Byrd en Thomas Luis de Victoria, en een moderne 20e eeuwse versie van Morten Lauridsen. We hebben onlangs van Lauridsen zelf mogen horen hoe dit werk tot stand is gekomen, toen hij op bezoek was in Zwolle.
We nemen u mee met de kerstmuziek door de eeuwen heen. Oude Nederlandse liedjes – u mag een aantal met ons meezingen – maar ook moderne liederen zoals Ave Maria van Lauridsen en Christ is the morning star van Arvo Pärt.

Het belooft een afwisselend concert te worden, met luisteren naar zang, meezingen en luisteren naar de prachtige blokfluit muziek van Susanne Gersch-Bremmers.

Plaats: O.L.V. Basiliek (de Peperbus), Ossenmarkt Zwolle
Datum: 16 december 2018
Tijd: 15:30
Entree: 12,50
Voorverkoop: 10,00 bij leden van Convocaal

Lauridsen korenfestival

Morten Lauridsen is een bekende Amerikaanse componist, die moderne klassieke en religieuze muziek schrijft en daarvoor vele onderscheidingen en prijzen ontvangen heeft. Lauridsen is een componist met een heel eigen geluid en een rijke harmonie. Hij maakt veel gebruik van akkoorden die verrijkt zijn met veel dicht op elkaar liggende noten. De klanken nemen je daardoor echt mee.  Zes koren uit de regio laten je dat op 3 november ervaren in de prachtige ambiance van de Dominicanenkerk.

Convocaal is één van de zes koren. Overdag nemen we deel aan een van de masterclasses met de componist. Een mooie gelegenheid om samen met de componist zijn muziek te doorleven.

Zaterdag 3 november 2018
09.30 – 15.00 uur: Masterclasses voor de koorleden
20.00 – 22.00 uur: Concert in de Dominicanenkerk
Deelnemende koren: Aquinokoor Dominicanenkerk, Musica Vocalis, Zwols Vocaal Ensemble, Overijssels Kamerkoor, Michaelscantorij Zwolle en Kamerkoor Convocaal.

Voor meer informatie https://www.kloosterzwolle.nl/programma/lauridsen-korenfestival/

Aarde, Water, Lucht en Vuur

¨Fyre, Fyre¨ van Morley, ¨Weary wind¨ van Elgar, ¨Wasserfahrt¨ van Mendelssohn, ¨La terre au Seigneur appartient¨ van Sweelinck. Een greep uit ons programma van 15 april 2018, met als thema Aarde, Water, Lucht en Vuur. We zingen een brede keuze aan liederen uit de voorbije eeuwen, van Renaissance tot 21e eeuw. Het belooft een mooi . . . → Lees meer: Aarde, Water, Lucht en Vuur

Zwolle zingt 2018

Convocaal zingt zaterdag 17 februari 2018 weer mee met Zwolle Zingt. Dit jaar is het thema “Vrouwelijke componisten”. We zingen een lied van de Zwolse componiste en gitariste Annette Kruisbrink, en een prachtig lied van Brigit de Klerk op een tekst van Frederik van Eeden (of is het een prachtige tekst van Frederik van . . . → Lees meer: Zwolle zingt 2018

Lassus en de levenden

Zondagmiddag 26 maart 2017 om 15.30 in de Doopsgezinde kerk aan de Wolweverstraat 9 in Zwolle, geeft Convocaal een concert waarin de muziek van Lassus centraal staat. We zingen psalm 102, een van de zeven boetepsalmen, een lange psalm, op de prachtig gecomponeerde muziek van Lassus.

Roland de Lassus, Orlando di Lasso, Orlandus Lassus leefde . . . → Lees meer: Lassus en de levenden

Zwolle zingt hemels

11 februari is er weer het jaarlijkse Zwolle Zing. Dit jaar in de Grote Kerk in het centrum van Zwolle. Convocaal zingt om 11.45 in de consistorie. Voor het volledige programma zie http://www.zwolle-zingt.nl/page/programma

 

Masterclass

Van veel liederen die we zingen is de componist al decennia geleden overleden, soms al eeuwen. Hoe bijzonder is het dan om met de componist in gesprek te gaan over zijn lied en over de manier waarop wij het zingen.

12 november was Sir James MacMillan op bezoek in Zwolle, als hoofdgast op zijn festival. . . . → Lees meer: Masterclass

Voorprogramma en 72 engelen

De zaal zit vol. Het is kwart voor acht, en het concert van het Nederlands Kamerkoor begint pas over een half uur. We verzorgen het voorprogramma van het beroemdste koor van Nederland, in het kader van “Zingen doe je samen”. Ik was nog bang dat het publiek al pratend binnen zou komen, en niets . . . → Lees meer: Voorprogramma en 72 engelen

Sir James MacMillan

Lekendominicaan Sir James MacMillan is in Engeland een vooraanstaand componist. Ook op het Europees vasteland raakt hij steeds meer bekend. In 2014 vond de première plaats van zijn Lukaspassie in het Concertgebouw Amsterdam. Ook voor kamerkoren en kerkmuziek is MacMillan van grote betekenis. Als kerkmusicus is hij verbonden aan de dominicaanse parochie in Glasgow.

Op . . . → Lees meer: Sir James MacMillan

In het voorprogramma van het NKK

Convocaal treedt op in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor op 5 november in de Grote Kerk in Zwolle. Het Nederlands Kamerkoor brengt dan de wereldpremière van het stuk “72 angels” van de componist Lera Auerbach.

Lera Auberbach (1973) is componist en beeldend kunstenaar. Ze combineert volkse melodieën moeiteloos met een klassieke compositiestijl. Werken . . . → Lees meer: In het voorprogramma van het NKK